Michael Alback, leg psykolog, terapeut och coach

Michael Alback
- leg psykolog,
terapeut och coach
i Stockholm



Medlem i Sveriges psykologförbund

Hur kan jag hjälpa dig?

Min metod grundar sig på personliga möten med fokuserade  terapisamtal. Vi träffas vanligen i mitt terapirum och samtalar med fokus på det du vill ha hjälp med. För en effektivare behandling använder jag ibland kortare test eller frågeformulär för att ringa in dina problem. En vanlig terapitimme är 45 minuter och oftast ses man de första gångerna en gång i veckan. Ibland behöver man träffas oftare i början. Det händer även att anhöriga eller kolleger är med vid enstaka terapitillfällen. Vid längre terapier glesar vi ofta ut behandlingen till 1-2 ggr i månaden, oftast med målet att vidmakthålla tidigare framsteg.

Kognitiv Beteendeterapi (KBT)

Med KBT analyserar vi de tankar och beteenden som är viktiga för det problem du vill påverka. Sedan arbetar vi tillsammans på att hjälpa dig att tänka och göra det som är hjälpsamt för att uppnå de mål som vi kommit fram till utifrån analysen. Du får också tips på sådant som är nyttigt att läsa och ta del av på egen hand. Med KBT kan ett avgränsat problem behandlas med 8-12 samtal.

I vissa fall är s k Lösningsfokuserad terapi lämplig. Här fokuserar vi på det positiva och går direkt på hur problemen konkret kan lösas. Man och ägnar således mindre tid åt att fundera kring uppkomsten av problemen. Metoden är därför mest lämplig för att lösa mer specifika och påtagliga problem.

Psykodynamisk terapi

Psykodynamisk terapi går också ut på att göra en analys av hur problemet har uppstått. Här fokuserar vi mer på hur barndom och uppväxttid och omgivning har format dig och dina tankar, relationer och känslor, även i det undermedvetna.  

Fokus ligger ofta på de relationer du har haft tidigare och hur du kan utveckla nya sätt i att bete dig i relation till andra. Terapin tar oftast mer än 12 möten i anspråk. Metoden går även här ofta ut på att få hjälp att möta vardagen på nya och bättre sätt men man fokuserar mer på känslor än man gör i beteendeterapi.

Coaching

Som coach använder jag gärna det sokratiska samtalet som redskap. Det går ut på att via indirekta frågor hjälpa dig att själv ta fram den slumrande kunskap och insikt du redan har. Denna "dolda" kunskap hjälper dig sedan att bättre nå dina mål, vare sig det handlar om chefskap, föräldraskap eller idrottsprestation.

Man träffas ofta under en längre tid, t ex 6-12 månader, 1-4 ggr/månad. En vanlig arbetsmodell för coaching är Sir John Withmores GROW-modell som inkluderar momenten: mål, verklighet, resurser, handlingsalternativ, handlingsplan och genomförande.